Diseña un sitio como este con WordPress.com
Comenzar

La indústria tèxtil en mans de les dones. L’Hospitalet, 2014

L’exposició itinerant La indústria tèxtil en mans de les dones. L’Hospitalet, vol ser un reconeixement a totes les obreres del tèxtil que tant van contribuir a la Revolució Industrial de Catalunya i d’Espanya 

Catalunya va ser durant un segle (1833-1933) la fàbrica d’Espanya. La indústria tèxtil, sobretot de cotó, va ser capdavantera en iniciar-se el procés d’industrialització a L’Hospitalet. Significà el pas de la producció domèstica -la filosa-, a la fabricació en grans empreses amb energia hidràulica, màquines de vapor i electricitat.

 Les dones van arribar a ser el 86,7% de les plantilles, malgrat la discriminació salarial i l’absència de promoció laboral. Es tracta d’una gran força productiva invisible com a gènere i, fins ara, ignorada als llibres de text.  Eren les que realitzaven la majoria d’activitats a les fàbriques: teixidores, ordidores, bitllaires, espinçadores, voretadores, nuadores. Els homes, en general, tenien feines millor remunerades.

Les dones del tèxtil van participar en les lluites obreres per millorar les seves condicions laborals i d’existència, però el sindicalisme femení va haver d’enfrontar-se no només a la patronal, sinó també als propis treballadors. L’aliança entre capitalisme i patriarcat va resultar funesta per a elles, ja que les va deixar sense promoció, als pitjors llocs de treball, amb els salaris més baixos i assumint el treball domèstic.

La recuperació del Patrimoni Arquitectònic Industrial de L’Hospitalet ens permet preservar les empremtes del passat fabril de la nostra ciutat i reconèixer el llegat de les dones en el seu desenvolupament històric.

Comunicació sobre La indústria tèxtil en mans de les dones a les Jornades d’Història de l’Hospitalet, l’any 2015.

Històricament, les feines que han girat al voltant del fil i l’agulla (cosir, teixir,filar), han estat pròpies de l’univers femení. Probablement el fus i la filosa són invents relacionats amb el treball de les dones al voltant de l’any 6.500 aC. Aquestes habilitats han tingut un correlat mitològic amb les figures d’Atena, Aracne, Penèlope i les Moires. Simbolitzen la humilitat, la paciència, el treball delicat, l’esforç invisible de les dones i també el pensament.

Mª Pau Trayner i Conxa Llinàs, autores de l’exposició

Anuncio publicitario
A %d blogueros les gusta esto: