
L’exposició itinerant La indústria tèxtil en mans de les dones. L’Hospitalet, vol ser un reconeixement a totes les obreres del tèxtil que tant van contribuir a la Revolució Industrial de Catalunya i d’Espanya
Catalunya va ser durant un segle (1833-1933) la fàbrica d’Espanya. La indústria tèxtil, sobretot de cotó, va ser capdavantera en iniciar-se el procés d’industrialització a L’Hospitalet. Significà el pas de la producció domèstica -la filosa-, a la fabricació en grans empreses amb energia hidràulica, màquines de vapor i electricitat.
Les dones van arribar a ser el 86,7% de les plantilles, malgrat la discriminació salarial i l’absència de promoció laboral. Es tracta d’una gran força productiva invisible com a gènere i, fins ara, ignorada als llibres de text. Eren les que realitzaven la majoria d’activitats a les fàbriques: teixidores, ordidores, bitllaires, espinçadores, voretadores, nuadores. Els homes, en general, tenien feines millor remunerades.
Les dones del tèxtil van participar en les lluites obreres per millorar les seves condicions laborals i d’existència, però el sindicalisme femení va haver d’enfrontar-se no només a la patronal, sinó també als propis treballadors. L’aliança entre capitalisme i patriarcat va resultar funesta per a elles, ja que les va deixar sense promoció, als pitjors llocs de treball, amb els salaris més baixos i assumint el treball domèstic.
La recuperació del Patrimoni Arquitectònic Industrial de L’Hospitalet ens permet preservar les empremtes del passat fabril de la nostra ciutat i reconèixer el llegat de les dones en el seu desenvolupament històric.










Comunicació sobre La indústria tèxtil en mans de les dones a les Jornades d’Història de l’Hospitalet, l’any 2015.
Històricament, les feines que han girat al voltant del fil i l’agulla (cosir, teixir,filar), han estat pròpies de l’univers femení. Probablement el fus i la filosa són invents relacionats amb el treball de les dones al voltant de l’any 6.500 aC. Aquestes habilitats han tingut un correlat mitològic amb les figures d’Atena, Aracne, Penèlope i les Moires. Simbolitzen la humilitat, la paciència, el treball delicat, l’esforç invisible de les dones i també el pensament.


Mª Pau Trayner i Conxa Llinàs, autores de l’exposició
