
L’exposició Les dones i les filosofies comença a gestar-se amb la preparació de les Jornades de 1996 “20 Anys de feminisme a Catalunya” que celebrava els 20 anys de les Primeres Jornades Catalanes de la Dona de 1976. Llavors, un grup d’ensenyants, d’història i filosofia, Concepció Domenech, Júlia Yúfera, Teresa Ruíz, Carmen González, Mª José Sánchez, Anna Masó i Conxa Llinàs entre altres, ens vam proposar fer visibles les dones filòsofes, mostrar els seus caps pensants amb una petita ressenya explicativa, donada la total absència de referents als llibres de text i als programes de Selectivitat. L’exposició es va presentar per primer cop a les Jornades, es va formar un grup, “Dona i Filosofia” i es van presentar diverses ponències dins de l’apartat Dona i pensament.

MªJosé Sánchez, Anna Masó i Conxa Llinàs vam continuar amb la feina de divulgació i vàrem elaborar una exposició amb una presentació general on explicitàvem els nostres objectius, vam fer una tria de 18 pensadores representatives dels diversos moviments filosòfics amb una breu explicació, i una introducció de cada època històrica. Amb un pressupost mínim, les vam emmarcar i les vam portar per Instituts, Biblioteques, Centres culturals, Ajuntaments i, fins i tot, amb aquest format tan humil van arribar a estar exposades a la Universitat de Barcelona, la qual cosa ens va omplir de goig.



Anna Masó, Conxa Llinàs, Mª José Sánchez, Jesús Garanto, Director de l’ICE, i Maite Mases, responsable del Programa de Coeducació

PRESENTACIÓ
L’exposició DONES FILÒSOFES recull una mostra d’algunes de les dones que al llarg de la història han fet aportacions en l’àmbit del pensament i de la reflexió filosòfica i científica, això inclou disciplines com l’ètica, la sociologia, la política, la pedagogia o la psicologia. S’ha de dir, però, que algunes d’aquestes pensadores foren també dones d’acció que volgueren canviar el món, crearen escoles, formaren part d’associacions i participaren en lluites revolucionàries.
L’exposició DONES FILÒSOFES respon a la voluntat de rescatar de l’oblit el que ha estat sistemàticament ignorat: el fet que la reflexió filosòfica ha estat practicada per ambdós sexes. Així, hem fet un esforç de memòria amb un triple objectiu:
1 – Fer justícia a les dones del passat.
2 – Oferir models intel·lectuals a les dones del present.
3 – Corregir la manca de rigor científic dels continguts pedagògics, els quals pateixen encara avui un biaix androcèntric.
L’exposició DONES FILÒSOFES ha estat el resultat de la recerca continuada d’un grup de treball, i també de la col·laboració espontània i desinteressada de moltes dones: Àngels Almazan, Anna Berenguer, Fina Birulés, Mari Chordà, Conxita Domenech, Glòria García, Conxa Llinàs, Anna Masó, Mercè Otero, Paquita Portolés, Rebeca Prieto, Mª. José Sánchez i Júlia Yúfera. Gràcies per fer-la possible!
1. ASPÀSIA DE MILET
2. CATERINA D’ALEXANDRIA
3. HIPATIA D’ALEXANDRIA
4. HILDEGARDA DE BINGEN
5. CHRISTINE DE PIZAN
6. Mme. de SEVIGNÉ
7. OLYMPE DE GOUGES
8. MARY WOLLSTONECRAFT
9. FLORA TRISTAN
10. CONCEPCIÓN ARENAL
11. EMILIA PARDO BAZÁN
12. ROSA LUXEMBURG
13. CLARA CAMPOAMOR
14. EDITH STEIN
15. HANNAH ARENDT
16. MARÍA ZAMBRANO
17. SIMONE DE BEAUVOIR
18. SIMONE WEIL


A l’exposició que vam fer al centre cultural La Marineta de Mollet va assistir Maria Dolors Viñas, periodista i tècnica de la Diputació de Barcelona, que li va donar valor al nostre treball i ens va engrescar a fer una exposició més professional. Llavors es va idear una exposició amb 23 pensadores, fotografies de Judith Vizcarra Puig, reproducció digital de Sabaté i muntatge de Richard Bristow.














L’exposició “Les dones i les filosofies” vol reflectir el pensament de les dones en el món occidental i trencar amb l’absència femenina en aquest àmbit i també amb la idea d’una sola filosofia. Utilitzar el plural té una doble intenció: suggerir la diversitat de dones i de perspectives filosòfiques.
L’exposició va tenir molt d’èxit i va visitar una cinquantena de municipis, amb les corresponents presentacions i activitats que s’organitzaven al voltant: Granollers, Castellbell i el Vilar, Molins de Rei, Sta. Maria de Palautordera, Lliçà d’Amunt, Martorell, Sta. Coloma de Cervelló, Mataró, Gavà, Rubí, Sant Feliu de Llobregat, etc. Vàrem observar que molta gent prenia apunts de la informació que es donava a l’exposició i llavors va sorgir el projecte de fer un llibre, amb textos de les autores i un CD-Rom, editat per l’ICE de la Universitat de Barcelona, l’any 2000. Un treball fet sota la supervisió informàtica de David Pich Canes. El llibre es publicaria el 2002.



